39734
Book
In basket
Technologia przetwórstwa mięsa / Adam Olszewski. - Wydanie II - I dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo WNT ; Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - 345, [1] strona, [28] stron tablic : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Oto książka, w której przedstawiono całość zagadnień dotyczących nowoczesnego przetwórstwa mięsa. Omówiono w niej m.in. metody uboju zwierząt rzeźnych, sposoby rozbioru tusz, produkcję wędlin, tłuszczów jadalnych i konserw oraz metody utrwalania mięsa i jego przetworów. Opisano także najnowsze procesy technologiczne i zastosowanie w nich nowoczesnych urządzeń produkcyjnych. Uwzględniono problemy higieny produkcji i higieny pracy. Podano zasady HACCP, GMP i GPH oraz zamieszczono odpowiednie normy ISO 9000. W drugim wydaniu podręcznika uaktualniono m.in. wykaz dozwolonych substancji dodatkowych dopuszczonych do stosowania w produkcji przetworów mięsnych i drobiowych, a także obowiązujące przepisy dotyczące przetwórstwa mięsa. Ponadto podano nową klasyfikację tusz zwierząt rzeźnych w systemie SEUROP. Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów zdobywających zawód rzeźnika-wędliniarza.
Availability:
BG w Podegrodziu
All copies are currently on loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia przy rozdziałach.
Funding information note
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again